top of page

Hvordan nyte våren uten pollenallergi!

Oppdatert: 31. mar. 2020


Gruer du deg til pollensesongen? Kanskje du reagerer på et enkelt allergen eller hele pakka? Det er slitsomt å være syk og dårlig og holde seg inne når naturen ute stråler i sin vår- og sommerprakt, og alt man har lyst til er å boltre seg i alt det grønne og blå der ute! Jeg vil her gi dere en oversikt over hva pollenallergi er og mine beste forslag til hvordan du kan være frisk og rask gjennom pollensesongen.


Først litt om hva pollenallergi er:

Ordet allergi kommer fra gresk og betyr endret reaksjonsmønster. Det betyr at immunforsvaret vårt endrer seg og overreagerer på helt ufarlige stoffer. Vanligvis skal jo immunsystemet beskytte oss mot angrep fra skadelige mikroorganismer som bakterier og virus ved at det dannes antistoffer mot mikroorganismene. Disse antistoffene skal drepe eller nøytralisere bakterier og virus og dermed beskytte oss mot skadelig sykdom.

Allergener: Ved pollenallergi dannes det antistoffer mot normalt harmløse stoffer som kalles allergener. Allergener kan være pollen fra blomster, trær og gress og dun, støv, midd, kjemikalier og ulike matvarer. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk og fra samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress. I tillegg kommer pollen fra Salix (selje, vier og pil) og burot. Vi antar at i overkant av 20 % av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi, dette utgjør ca. én million nordmenn.

Symptomer: Ved en allergisk reaksjon vil cellene i immunsystemet frigjøre kjemiske stoffer, bl.a. histaminer som kan forårsake bl.a:

Kløe, renning og irritasjon fra nese og øyne, astma og generell tetthet i brystet, hoste, tretthet og uopplagthet. Dårlig konsentrasjon og innlæringsevne. Mange opplever også irritasjon, hodepine, bihulebetennelser og mange har bare lyst til å holde seg inne og sove.

Ikke akkurat det man forbinder med «det gode liv»...


Hvorfor får man pollenallergi og hva kan man gjøre for å bli kvitt det: Det kan være mange ulike årsaker til at man har pollenallergi.

Hvis en av foreldrene dien har allergi, er sjansen omtrent 50 prosent for at barna blir allergiske. Er begge foreldrene allergiske, øker risikoen til cirka 75 prosent. Men i 10-20 prosent av tilfellene med allergi, foreligger det ikke allergi i familien. i tillegg til genetikk er det mange miljømessige faktorer som trigger allergi.


Behandlingen man får hos legen kan være resept på medisiner som inneholder antihistaminer, både som tablettform, nesespray og øyendråper. Noen bruker også kortison i sprøyteform for å «lamme» immunforsvaret for en periode. Det går også an å vaksinere seg mot de ulike allergenene over en periode på flere år.

Det meste av dette er kun symptombehandling og gjør ikke noe med årsaken til at man har allergi.


Komplementær og alternativ behandling av allergier:

Allergi er et immunsystem og en kropp i ubalanse. For å slippe de allergiske reaksjonene vi må omprogrammere immunforsvaret og gjenopprette balansen i kroppen. Kroppen bør tross alt bruke kreftene sine på å kjempe viktigere kamper og beskytte oss mot det som virkelig ER skadelig for oss!

Alternative behandlingsmetoder har vist seg å være effektive i behandling av pollenallergi, og allergien kan forsvinne helt eller gi færre symptomer, du kan få kortere allergisesong, økt energi og bedre livskvalitet.Når jeg har klienter med allergier så tar vi alltid en nøye gjennomgang av mange aspekter av klientens tilværelse. Jeg er interessert i både de fysiske, mentale og følelsesmessige aspektene av livet til klienten for å kunne finne en hovedårsak til ubalansene. I tillegg er det viktig for meg å vite hva slags mat vedkommende spiser, hvilke stressfaktorer som finnes og mange andre ting.

Jeg ser ofte at allergier har sammenheng med både kostholdet og stressnivået generelt i livet. Når vi går inn i hva som kan være årsaken til allergien og får gjort noe med dette så blir også allergien mildere, og i mange tilfeller forsvinner den helt.

Følgende faktorer tar jeg grundig for meg:


Mat og matintoleranse: Svært ofte ser jeg en stor bedring i pollenallergi ved omlegging av kostholdet. Det er flere matvaregrupper som er kjent for å skape mer allergireaksjoner enn andre, feks meieriprodukter og gluten. Det er også viktig å være obs på at det finnes matvarer/drikke som både inneholder og utløser histamin. Disse kan hos noen forverre pollenallergier, og et eksempel på dette er reker og rødvin.

Mange med pollenallergi kan også oppleve kryssreaksjoner, for eksempel at man får en allergisk reaksjon når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pære. Dette gjelder spesielt for de med bjørkepollenallergi. Kryssallergier


Antiinflammatorisk kosthold: Det er også viktig å spise inflammasjonshemmede kost som motvirker de stille inflammasjonene og som balanserer immunforsvaret. Dette kan være mat som inneholder mange naturlige probiotikastoffer som fermentert mat og drikke, samt frukt og grønt med mange mikronæringsstoffer og naturlige antioksidanter. Antiinflammatorisk kost


Tarmbiota: Tarmen er motoren i kroppen vår og når den ikke er i toppform så går det ut over det meste annet i kroppen også. Det kan være riktig å innta probiotika i en periode for å støtte kroppens immunforsvar og rette opp en tarm som er i ubalanse.


Kosttilskudd: Det er viktig å sikre kroppens nivå av vitaminer og mineraler. Både ved å innta diverse antioksidanter og riktige oljer som omega-3 fra fisk og MCT fra kokos.


Homøopatisk vaksinering: Dette viser seg å være svært effektivt for mange. Avhengig av hvilke allergener du reagerer på så finner vi det riktige middelet som skal inntas daglig i økende mengder. Behandlingen bør starte noen uker før pollensesongen og avsluttes når den starter. Dette skal gjøres 3 år på rad for å oppnå full effekt.


Fotsoneterapi: Dette er en svært god metode som mange har god effekt av. Den virker på en slik måte at ved å behandle sonepunkter på føttene sendes signaler til hjernen som igjen sender korrigerende signaler tilbake til kroppen. Dette er hjelp til selvhjelp! Det kan virke på de underliggende årsakene ved å balansere kroppen, men også på allergisymptomer som feks tett nese, såre øyne og tretthet.


Healing: Healing betyr å gjøre hel og gir en dyp avslapning av nervesystemet slik at kroppen kan hele seg selv. Hva er healing?


Avstressing: Stress og uro kan virke svært forstyrrende på hele organismen vår og forstyrre immunforsvaret. Det å få nok søvn og ro kan gjøre underverker. Bruk naturen, sett deg ned og se på bølgenes bevegelser, klem et tre eller bare sitt på en stubbe og prøv å ikke tenke på noe spesielt. I vår moderne verden er disse stundene med fred og ro svært viktige både for vår fysiske og psykiske helse. Naturen på resept


Neseskylling: Det er lurt å skylle nesen flere ganger daglig med et nesehorn for å fjerne allergener. Bruk 1 ts naturlig havsalt i lunkent vann og skyll først gjennom det ene neseboret og så gjennom det andre.


Urter: Fenumax som inneholder bukkehornsfrø og timian kan også virke svært lindrende på luftveissymptomer.

Saltpipe: Saltpipen er en liten «pipe» som inneholder salt som man kan puste gjennom ved behov. Den ble oppfunnet i Ungarn og inneholder utvalgte bergsaltkrystaller. Den kan virke lindrende ved tett lunger og såre luftveier.
Ellers er det lurt å dusje hele kroppen og håret hver kveld før du legger deg, bytte putevaret hver dag og lufte soverommet på kvelden når pollenspredningen er på det laveste. Ta også gjerne en dråpe eller to av avslappende eterisk lavendel på hodeputa di før du skal sove.

Noen blir bedre med det samme en starter behandlingen, mens andre trenger lenger tid på å omprogrammere kroppen.

Det er uansett lurt å begynne så snart som mulig for å få best mulig effekt av behandlingen.


Ta kontakt med meg for skreddersydd behandling og forebygging av pollenallergi!
263 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page