top of page
Testing av matintoleranser
Roquefortost med grønnsaker
Ferskt brød

De fleste sykdommer og ubalanser i kroppen har sitt utspring fra problemer i mage –tarm kanalen. Det vil si at matintoleranse svært ofte er en del av en større problematikk.

Hva er forskjellen på allergi og intoleranse?
Allergi mot matvarer er ganske lett å oppdage fordi man får en voldsom og akutt reaksjon når man spiser matvarene. Sjekker du med prikktesting hos legen så er det kun allergi mot matvarer som blir testet.
Intoleranse mot matvarer kan være vanskeligere å oppdage. Man kan få en reaksjon umiddelbart da også, men det er langt vanligere at reaksjonen kommer både timer og dager etter inntak av matvaren, og da er det ikke sikkert at man skjønner hva man har reagert på!
Og det er langt fra alle symptomene som kommer fra mage-tarm slik mange kanskje tror.

Symptomer på matintoleranse:
Oppblåsthet
Mye vann i kroppen
Hyppige infeksjoner
Hudeksem
Fordøyelsesplager
Leddsmerter
Utmattet, trøtt
Konsentrasjonsvansker
Hodepine
Overvekt eller undervekt
Hudproblemer som uren hud eller kløe
Betennelser i kroppen
Dårlig hukommelse
Flisete hår, håravfall og sprukkne negler
Sengevæting

Hvordan oppstår matintoleranse?
Nedsatt funksjon i fordøyelsen/bakteriene og
en tarmvegg som slipper gjennom mer enn den
skal, det vi på folkemunne kaller en "lekk" tarm er en forutsetning for å utvikle matintoleranse.
Det er mange ulike årsaker til at tarmen blir "lekk". Mange kan feks oppleve å plutselig begynne å reagere på matvarer de før tålte etter en vanlig matforgiftning i utlandet, eller etter en periode med mye stress eller ubalanse i hormonene. 

Hvorfor teste for matintoleranse?
Man kan la være å teste for matintoleranse og istedenfor bruke elimineringsmetoden for å finne ut hva man ikke tåler, ved å kutte ut en og en matvare i flere uker om gangen og så gjeninnføre den sakte igjen slik at man blir helt sikker på hvordan man reagerer på matvaren. Dette kan være tidkrevende og frustrerende og man får ikke alltid et klart svar.
Jeg anbefaler sterkt å ta en test, få svarene klart og tydelig for deretter kunne sette inn effektive tiltak for å få et bedre liv.

Hvordan foregår en test?
Du kommer til meg på kontoret eller jeg sender deg et ferdig utfylt sett og du utfører testen enkelt hjemme. Testen utføres ved et enkelt stikk i fingeren. Så sendes det hele inn og så er det bare å vente 2-3 uker. Når jeg får prøvesvarene tilbake fra EUBiotek så kontakter jeg deg og vi setter opp en time for konsultasjon. Denne timen betaler du vanlig pris for. Du kan velge å møte på kontoret mitt for oppfølging, eller du kan få en nettkonsultasjon. Dette er veldig enkelt da jeg sender deg en påloggingslenke som du trykker på, og vips så kan vi snakke sammen.

Jeg setter opp et detaljert opplegg for deg og gir deg konkrete råd og forslag til oppskrifter dersom du skal kutte ut en eller flere matvarer. Testen jeg tar tester deg for 96 vanlige matvarer og tester både IgA og IgG eller kun IgG.
Husk: det er ikke sikkert at du må la være å spise matvaren for alltid - målet er alltid å gjeninnføre den i kostholdet ditt etter en viss periode!
 
 
 
 
 
 
 

bottom of page